Čuvanje tigricaTigrica Papagaj

Hrana za tigrice – Šta smiju jesti, a šta ne smiju? Omiljena Hrana Tigrica

Hrana za tigrice je obavezna pri kupovini Vaše nove tigrice, ali morate znati šta tigrice smiju jesti, a šta ne, koje su omiljene poslastice?

Sigurno ste se nekada pitali šta to papagaji tigrice smiju jesti, a šta ne i koja to hrana za njih može biti smrtonosna. Neke biljke korisne su u potpunosti, dok neke imaju dijelove koji su otrovni za papagaja tigricu.

Tigrice su veoma popularni kućni ljubimci, koji imaju sposobnost učenja riječi, fraza i zvižduka. Ko ih tako vesele ne bi držao u kući? Čuvanje i briga o njima zahtijeva pravilnu prehranu. Izvorno stanište papagaja tigrica je Australija, pa se oni u divljini hrane travom, svježim zelenilom, bobicama i sjemenkama. Stoga uključivanja voća i povrća u prehranu vašeg papagaja može obogatiti nutritivnu vrijednost njegove prehrane.

Stoga je veoma važno da znate šta vaša tigrica smije, a šta ne jesti. Zdrav i siguran papagaj je sretan papagaj. U ovom članku saznat ćete koje vrsta voća i povrća papagaji smiju jesti i šta im je bolje da izbjegavaju.

MOGU LI PAPAGAJI JESTI JAPANSKU MUŠMULU?

Ovo malo, okruglo voće koje raste u grozdovima vrlo je hranjivo. I sigurno je za vaše tigrice. Međutim, nemojte ih hraniti košticom ovog voća. Kad god želite dodati japansku mušmulu u prehranu, uklonite košticu, a ostatak ostavite da jede.

Sjeme japanske mušmule

MOGU LI PAPAGAJI JESTI MANGO?

Kada je riječ o mangu, tigrice mogu slobodno jesti ovo voće. No što je s kožom? Većina ljudi često uklanja kožu manga, ne znajući da je ona bogata hranjivim tvarima poput vitamina C i E, dijetalnih vlakana i polifenola. Koliko god da je kora hranjiva treba biti oprezan kada se daje papagajima. To je zato što kora može sadržavati štetne ostatke pesticida koji mogu imati štetne zdravstvene učinke na kućne ljubimce.

Mango

MOGU LI PAPAGAJI JESTI LIŠĆE CURRYJA?

Tigrice se slobodno mogu hraniti ovim lišćem. Neki vlasnici papagaja zovu ih delicijama i omiljenim poslasticama svojih ljubimaca. Nemojte se plašiti da ponudite svojim tigricama , ako im se dopada, nastavite im ovo lišće dodavati u prehranu.

Lišće cirryja

MOGU LI PAPAGAJI JESTI KEKSE?

Možda grickate svoje slatkiše u blizini svog papagaja možete doći u iskušenje da ih podijelite s njima. No jesu li sigurni?Slatkiši poput keksa poput zaslađivača, aroma, boja i konzervansa. Mogu biti loši ua jetru i bubrege vašeg papagaja, pa čak i izazvati smrt vašeg ljubimca. Ne biste željeli da se to dogodi, zar ne? Stoga nikada nemojte hraniti svoje papagaje keksima.

Hrana za tigrice je obavezna pri kupovini Vaše nove tigrice, ali morate znati šta tigrice smiju jesti, a šta ne, koje su omiljene poslastice?

MOGU LI PAPAGAJI JESTI PATLIDŽAN?

Da, mogu se hraniti njima. Međutim, izbjegavajte lišće ili bilo koji drugi dio biljke jer su otrovni. Mogu uzrokovati probleme s bubrezima.Nakon što patlidžan ogulite, isitnite ga tako da ga papagaj može bezbrižno grickati. Važno je izbjegavati prezrelo voće.

MOGU LI PAPAGAJI JESTI LIŠĆE OD JAGODE?

Jagode su jestive, ali što je s njihovim lišćem? Listovi jagode sigurni su za papagaje. Provjerite jeste li ih dobro oprali prije posluživanja. Zanimljivo je da neki papagaji uživaju samo u plodu jagode, dok drugi uživaju i u lišću.

Hrana za tigrice je obavezna pri kupovini Vaše nove tigrice, ali morate znati šta tigrice smiju jesti, a šta ne, koje su omiljene poslastice?

MOGU LI PAPAGAJI JESTI MLADI LUK?

Jednostavan odgovor na ovo pitanje je NE. Zašto? Mladi luk sadrži disulfide i tiosulfate koji mogu biti otrovni. Sadrži spojeve koji crvene krvne stanice mogu učiniti krhkim. Ostala negativna dejstva mogu biti proljev, povraćanje, bolovi u trbuhu i promjena boje urina. Potrebna je samo mala količina ovog luka koji može učiniti da se vaš papagaj razboli. Stoga izbjegavajte mladi luk u prehrani vaših ljubimaca, bilo kuhan ili sirov. Uostalom, ne biste htjeli biti u blizini papagaja koji povraća, zar ne?

MOGU LI PAPAGAJI JESTI SIROVU BUNDEVU?

Da. Sirova bundeva sigurna je za vašeg papagaja.Možete je sitno naribati ili poslužiti u komadima. Uklanjanje sjemenki također bi moglo pomoći. Nemojte ih bacati, umjesto toga napravite klice sjemena za dodatnu nutritivnu vrijednost.

MOGU LI PAPAGAJI JESTI LIŠĆE MASLAČKA?

Da, mogu. Iako se maslačak može smatrati korovom, on je savršena poslastica. Najbolje ih je jesti dok su mladi i svježi. Čiste krv, stimuliraju žlijezde i pomažu u rješavanju problema s bubrezima. Ako prvi put dajte maslačak papagaju može se desiti da mliječni sok koji se nalazi u lišću uzrokuje proljev kod papagaja. Međutim, ne brinite jer će to prestati nakon nekog vremena.

Hrana za tigrice je obavezna pri kupovini Vaše nove tigrice, ali morate znati šta tigrice smiju jesti, a šta ne, koje su omiljene poslastice?

MOGU LI PAPAGAJI JESTI SJEMENKE PAPAJE?

Papagaji tigrice mogu se hraniti papajom, međutim često se pitamo smiju li pojesti i po koju sjemenku. Dobra vijest je da papajine sjemenke nisu štetne za vašu tigricu. Papaja mora biti zrela kada je nudite svom kućnom ljubimcu.

MOGU LI PAPAGAJI JESTI PERŠUN?

Da, peršun je siguran za papagaje. Ovo povrće nije otrovno pa se može davati papagajima u umjerenim količinama. Zbog visokog sadržaja oksalne kiseline, ponudite ga njime s vremena na vrijeme. Dakle, bitna je umjerenost.

MOGU LI PAPAGAJI JESTI KRASTAVAC?

Da, papagaji mogu jesti krastavac. On im pruža dodatnu hidriranost. Cijeli plod je siguran. Odličan je izvor vitamina B koji je dobar za rast i energiju, vitamina C i K za imunološki sistem. Krastavac dobro operite, narežite na listiće i ponudite svojoj tigrici. Uklonite sjemenke jer mogu biti štetne. Krastavac ne ostavljajte dugo u kavezu jer se može osušiti.

MOGU LI PAPAGAJI JESTI SJEMENKE GUAVE?

Koliko god je sigurno tigrice hraniti guavama, bilo bi mudro izvaditi sjeme jer bi ono moglo biti štetno za njegovo zdravlje.

MOGU LI PAPAGAJI JESTI ANANAS?

Da, papagaji se mogu hraniti ananasom. Bogat je vitaminima B i C. Ogulite vanjsku kožicu, nasjeckajte ananas na odgovarajuću veličinu, zatim ponudite papagaja. Možete mu ponuditi male količine da vidite kako će im se svidjeti. Ako uživaju, postupno povećavajte količinu koju im dajete.

VOĆE KOJE TIGRICE NE SMIJU JESTI

Ponekad želimo podijeliti sa svojim kućnim ljubimcem svoje omiljeno voće. Međutim postoji nekoliko vrsta voća koje svojim papagajima ne smijete davati.

PARADAJZ IZBJEGAVATI ZA TIGRICE

Ovo povrće trebate izbjegavati da dajete svojim papagajima. Naime, sadrže tomatin koji može biti otrovan za vašeg papagaja, što nadalje dovodi do zdravstvenih problema. Paradajz može biti prekiseo za vašeg papagaja, pa umjesto njega ponudite mu neko hranjivije voće i povrće.

Hrana za tigrice je obavezna pri kupovini Vaše nove tigrice, ali morate znati šta tigrice smiju jesti, a šta ne, koje su omiljene poslastice?

AVOKADO JE OTROVAN ZA PAPAGAJE

Mnogi dijelovi avokada otrovni su za papagaje. Koža i mesnati dio su najotrovniji. Nadalje, avokado sadrži persin koji je derivat masne kiseline pa je stoga previše mastan. Može uzrokovati respiratorne bolesti kod papagaja i zatajenje srca. Ako se vaš papagaj otruje persinom, brzo posjetite veterinara. Izbjegavajte sve što ima dodatak vokada u sebi.

SJEMENKE JABUKE

Dok je voće sigurno, sjemenke nisu. Sadrže cijanid koji može uzrokovati trovanje. U slučaju da svom papagaju želite ponuditi jabuke, prvo izvadite sjemenke. Kad god grickate jabuku, nemojte biti u iskušenju da mu je ponudite, a da prethodno ne izvadite sjemenke.

Hrana za tigrice je obavezna pri kupovini Vaše nove tigrice, ali morate znati šta tigrice smiju jesti, a šta ne, koje su omiljene poslastice?

KISELO CITRUSNO VOĆE

Neki od nas vole kiselinu citrusa. No s tigricama nije tako. Limun i limeta sadrže limunsku kiselinu koja može dovesti do želučanih tegoba. Možda nisu štetni, ali ih treba izbjegavati. Citruse zamijeniti zdravijim voćem.

TREŠNJE ZA PAPAGAJE TIGRICE

Trešnje imaju košpice koje su jako tvrde, pa bi kljun papagaja mogao puknuti. Također sadrže cijanid koji je otrovan. Da biste izbjegli mogućnost trovanja jednostavno im ih nemojte im služiti. Ako vaše tigrice vole trešnje, prvo maknite košpice.

SJEMENKE I KOŠPICE BRESKVE

Sadrže cijanid koji bi mogao biti štetan za tigrice. Znakovi trovanja mogu biti vidljivi jedan ili dva sata nakon što se pojedu sjemenke ili košpice. Trovanje može prouzrokovati nenormalan krvni pritisak, povraćanje, proljev, bolove u trbuhu ili opću slabost. Ako želite davati tigrici breskve obavezno otklonite košpice.

KOŠPICE MARELICA

Marelica je kao voće vrlo zdrava i sigurna za papagaje. Košpica međutim može lako puknuti na dva dijela. Unutar se nalaze opasne hemikalije za vašu tigricu.

SJEMENKE GREJPA

Grejp ima hranjive tvari i izvor je vitamina C. No, zbog svoje kiselosti, treba ih uzimati umjereno i u malim količinama.Zbog cijanida sjemenke trebate izbjegavati.

Važno je imati na umu da se papagajima ne preporučuje slana, slatka hrana, gljive, sirovi krompir, med, luk, bijeli luk, masti, mlijeko ili mliječni proizvodi, kofein i čokolada. Kad god jedete takvu hranu, držite svog ljubimca podalje od nje. Zapamtite, vaša tigrica ne može jesti hranu koju jedete vi.

NADAM SE DA SMO VAM POMOGLI

Kao vlasnici papagaja često je teško odlučiti šta papagaj smije, a šta ne smije jesti. Nadam se da vam je ovaj članak pomogao da saznate šta smijete davati vašim malim prijateljima. Kao što ste mogli zaključiti neko voće i povrće je zdravo za vašu tigricu u potpunosti, neko ima dijelove koje biste trebali izbjegavati, te da postoji ono voće koje mu nikako ne smijete davati, pa ga držite podalje.

papagaj

Tigrica papagaj je jedna od najpopularnijih kućnih ljubimaca širom svijeta! Sad ćemo da naučimo zajedno, više o brizi, igračkama, bolestima i pripitomljavanju ovih predivnih pernatih stvorenja.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button