Čuvanje tigricaTigrica Papagaj

Koja temperatura je prehladna za vašu tigricu?

Papagaji ne vole hladnu klimu i niske temperatura. Ekstremno hladno vrijeme može biti kobno i za tigricu papagaja.

U posljednjih 50 do 70 hiljada godina papagaji žive u Australiji. Međutim, oni su odavno popularni u svim ostalim dijelovima svijeta. No tek su u 19 stoljeću počeli živjeti u domovima kao kućni ljubimci. Njihova su tijela genetski modificirana za život u ne previše hladnom okruženju jer su oduvijek nastanjivali polusušna područja australskog kontinenta. Dakle, naša je dužnost pružiti svom ljubimcu okruženje u kojem će mu biti ugodno. To znači da svom papagaju tigrici morate osigurati toplo okruženje. U ovom članku ćemo vam pokušati objasniti koja je to temperatura neprihvatljiva za vašu tigricu.

Granice tolerancije temperature

Iako su porijeklom gdje su topli dani i nešto hladnije noći Australije, tigrice su u toku migracija navikla na kontroliranu temperaturu. Idelana temperatura za njih je od 29 najviše i 4 stepena najmanje.
Kada uzmete tigricu od uzgajivača on će imati toleranciju na temperaturu koju je navikao do samog rođenja. Baš kao i nama i tigricama će smetati ekstremno tople i ekstremno hladne temperature. Kao što smo rekli najviša temperatura koju mogu podnijeti je oko 30 stepeni, a najniža četiri stepena. Ostavljanje tigrice vani na suncu ili snijegu može biti kobno za nju.

Znakovi da je vašoj tigrici prehladno

Za razliku od ostalih kućnih ljubimaca, tigrice svojim vlasnicima daju jasno do znanja da im je hladno. Sve što trebate učiniti je poznavati svoju ptičicu. Potražite znakove koje on šalje kako biste pomogli svojoj tigrici kada joj je hladno.

Papagaji ne vole hladnu klimu i niske temperatura. Ekstremno hladno vrijeme može biti kobno i za tigricu papagaja.

Napuhano perje

Promrzla tigrica napuhat će svoje perje kako bi zadržala više topline kako bi se ugrijala. Perje je zapravo može donekle zagrijati. Ako duže vrijeme vidite da se vaša tigrica “napuhala” shvatite da je vašoj tigrici hladno.

Napomena – deblje tigrice mogu izdržati malo više hladnoće od mršave.

Drhtanje

Drhtanje je prirodna odbrana svakog bića od hladnoće. Brzi pokreti tijela pomažu u zagrijavanju tijela i stoga osiguravaju toplinu za preživljavanje. Ako vidite svoju tigricu kako se trese to je zbog hladnoće koju osjeća.

Obrazac spavanja

Svi mi spavamo malo više kada je zimski period u pitanju. Isto tako je i s našim tigricama. Što joj je hladnije tigrica će više spavati. Dakle, ako vaš papagaj spava puno duže nego inače, smeta mu hladno vrijeme.

Letargija

Kad se borimo protiv nečega, osjećamo se umorno jer nam se troši puno energije. Ovo vrijedi i za malog papagaja. Ako se bori protiv hladnoće, uskoro će se početi osjećati letargično. Umorna tigrica nije nimalo nalik razigranom i veselom biću. Djelujte odmah na ovaj znak.

Zašto je važno zaštititi tigricu od hladnoće?

Kao i za ljude, ekstremno hladno vrijeme može biti kobno i za tigricu posebno ako je dugo izložena hladnoći. Osjetljive ptičice mogu dobiti hipotermiju. da vam je tigrici hladno, sljedeći korak je da odmah djelujete kako biste je zaštitili. Ako slučajno živite u hladnijim i snježnim krajevima zemaljske kugle, pobrinite se da unaprijed poduzmete preventivne mjere.

Papagaji ne vole hladnu klimu i niske temperatura. Ekstremno hladno vrijeme može biti kobno i za tigricu papagaja.

Pokrivanje kaveza

Pokrivanje kaveza vaše tigrice toplim pokrivačem odličan je način da zadržite toplinu unutarnje strane kaveza. Ako je vrijeme izrazito loše, razmislite o tome da ga pokrijete teškim jorganom jer će tako kavez biti dodatno zagrijan. Pokrijte kavez navečer kada temperatura počne padati. Naravno ostavite prostor za vazduh.
Napomena – Nemojte zaboraviti ukloniti pokrivač danju jer će poremetiti obrazac spavanja vaše ptice.

Ugradite grijač za ptice

Ako slučajno živite u mjestu gdje je i danju prilično hladno, a kavez treba stalno izolirati, tada investirajte u kvalitetan grijač za ptice kako bi vašem malom papagaju bilo toplo.. Sigurni su za držanje u kavezu, pogotovo ako je kavez dovoljno velik, i pod uvjetom da u kavezu postoji otvor za izjednačavanje dodatne topline. Kada se kavez dovoljno zagrije za vašu pticu, isključite ga. Po potrebi ga ponovno uključite.

Povećajte prilagodljivost tigrice

Kako vašem papagaju ne bi bilo hladno, uvijek ga možete malo očeličiti. Tako može lako podnijeti nagli pad temperature bez da se razboli. Iako morate poduzeti mjere kako biste ga zagrijali, prilagodljivost pomaže samo u zaštiti u slučaju iznenadne klimatske promjene. Prilagođavanje tigrice niskim temperaturama možete započeti u toku jeseni i to tako što ćete izvesti svoju tigricu nekoliko sati vani. Tako ćete ga postepeno navikavati na blago hladnu temperaturu prije nego što nastupi zima.

Napomena – uvijek obratite pozornost uživa li tigrica u svom izlasku ili ne. Ako se primijeti bilo kakva nelagoda, odmah ga unesite unutra i utješite ga.

Ostali korisni savjeti kako da vaša tigrica ostane topla

Održavanje stalne toplote u vašem domu uz pomoć termostata može biti dobra opcija.
U kavez svoje ptice možete postaviti termosicu. Ona će skočiti na nju kad god osjeti iznenadnu hladnoću. Toplina koja se stvara grijat će vašu tigricu počevši od nožnih prstiju do glave. Do tada će vam biti jasno da njegov kavez treba dobro izolirati.
Možete postaviti grijač ispod dna kaveza. Nastavit će zračiti toplinu odozdo i grijati cijeli kavez.

Papagaji ne vole hladnu klimu

Papagaji ne vole hladnu klimu, ali to ne znači da je ne mogu preživjeti. Sve što im treba je vaša podrška u tim teškim trenucima. Imajte na umu njegove potrebe i poduzmite odgovarajuće korake, i vaš će papagaj uvijek biti siguran u toplini vaše ljubavi.

papagaj

Tigrica papagaj je jedna od najpopularnijih kućnih ljubimaca širom svijeta! Sad ćemo da naučimo zajedno, više o brizi, igračkama, bolestima i pripitomljavanju ovih predivnih pernatih stvorenja.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button