ZanimljivostiZanimljivosti o Tigricama

Kupanje je zdravo! Kako kupati Papagaja Tigricu?

Koliko je kupanje bitno za vašeg papagaja

Kupanje papagaja jednako je važno kao i kupanje svih živih bića. Od svih vrsta higijena, lična higijena je najbitnija. Ljudi, životinje ili ptice moraju biti čisti kako bi spriječili bolesti. Baš kao što kupamo pse i mačke, tako moramo kupati i papagaje tigrice.

ZAŠTO MOJ PAPAJ TIGRICA TREBA DA SE KUPA?

Papagaji tigrice trebaju kupanje baš kao i sve ostale životinje. Baš kao i mi. Osnovni razlog za to je održavanje našeg papagaja čistim. Redovnim kupanjem smanjujete rizik od napada parazita ili grinja. A odsutnost parazita osigurava odsutnost bolesti koje prenose. A osim ove osnovne potrebe, kupka im treba i za:

Dotjerivanje

Kupanje igra važnu ulogu u njegovanju papagaja. Ova mala stvorenja vole njegovati sebe i svoje partnere. Kupanje je još jedan način da im omogućite da uživaju u aspektu njegovanja. Osim toga, većina vlasnika papagaja tigrica otkrila je da njihovi ljubimci vole vodu. Možete im obogatiti živote tako što ćete im ponuditi neke zanimljive načine kupanja.

Sprječava svrbež

Kupanje igra važnu ulogu u uklanjanju prašine i prljavštine s perja. Nakupljeni ostaci mogu uzrokovati suhoću i s vremenom dovesti do svrbeža. Uz redovito kupanje, tigrica ne samo da ostaje bez prašine i mikroba, već je i njena koža hidratizirana. Time se sprječava svrbež.

Smanjuje nelagodu

Kupanje smanjuje nelagodu papagaja tijekom njegovog razdoblja mitarenja. Kada se staro perje opada i počne rasti novo perje, ptičica osjeća veliku nelagodu i svrbež. Oštri krajevi rastućeg perja izazivaju nelagodu ptici koja se smanjuje redovitim kupanjem.

Kupanje je veoma bitan aspekt u životu vašeg papagaja tigrice. Ako tigrica papagaj voli vodu neće biti problem da prihvati da se kupa...
Kupanje papagaja je važno za zdravlje

KOLIKO ČESTO TREBAM KUPATI PAPAGAJA TIGRICU?

Učestalost kupanja vašeg papagaja tigrice ovisi o vašem unutrašnjem okruženju. Ako je vaše kućno okruženje na sunčanoj strani, razmislite o tome da mu ponudite kupku više puta sedmično. Međutim, ako je vaše unutrašnje okruženje vlažno, možete slijediti sedmičnu rutinu kupanja za svoju tigricu

KAKO NATJERATI PAPAGAJA DA SE OKUPA?

Postoji nekoliko metoda koje vam mogu pomoći da natjerate svog papagaja da se kupa:

Zamagljivanje

Ovo je najčešća metoda za tigrice koji se ne vole kupati. Ako svog malog papagaja tigricu prvi put upoznajete s vodom, morate koristiti ovu metodu kupanja papagaja. Napunite bocu s raspršivačem s mlakom vodom i raspršite je po cijelom tijelu. Nježno ga obrišite čistim peškirom.

Zdjela za vodu

Možete mu ponuditi i zdjelu punu vode i potaknuti ga da uskoči. Razmislite o tome da u zdjelu za kupanje dodate malo zelenila ili atraktivnog cvijeća za prijeko potrebno ohrabrenje.

Tuš

Možete se sa vašim papagajem kupati zajedno. Kupanje je zapravo najbolji način da provedete vrijeme s njim. Spravicu za tuširanje papagaja smjestite blizini vašeg tuša za kupanje gdje dopire samo mala količina vode. Vaš Budgie će uživati ​​u malim kapljicama iz vašeg tuša dok vas gleda kako radite isto.

Plitak tanjir pun zelenila

Ova metoda zahtijeva da napunite plitki tanjir s nekim pravilno opranim zelenilom poput zelene salate. Zalijte malo vode preko zelene salate i ponudite je svojoj ptičici. Možda ćete morati potaknuti svog ljubimca poslasticom poput prosa i njega stavite u zdjelicu.

Kupanje je veoma bitan aspekt u životu vašeg papagaja tigrice. Ako tigrica papagaj voli vodu neće biti problem da prihvati da se kupa...
Zalijte malo vode preko zelene salate, to će ga prvivući da se kupa

Sudoper pun vode

Ako želite privoliti vašu tigricu da se kupa napunite sudoper s vodom toliko da ona dođe do pola tijela. Zatim potaknite svoju tigricu da skoči u sudoper i počne se kupati. Ovo je jedna od najčešćih metoda koje možete ponuditi svojoj tigrici.

Mokri zeleniš

Ovo je najzanimljivija metoda koju su vlasnici papagaja tigrica koristili za kupku papagaja. Mokro zelje obješeno unutar tigricinog kaveza omogućava im da iskuse najprirodniji oblik kupanja. Sve što je potrebno da dobro pričvrstite zelje kako bi vaša tigrica mogla da se igra.

Posuda sa ogledalom

Ogledalo se može staviti na dno plastične posude i napuniti vodom. Ako ponudite ovu zdjelu svom papagaju tigrici učinit ćete da mu bude ugodnije da skoči u vodu. Mislit će da ga u posudi čeka društvo.

Skupljene ruke

Ovo je najjednostavniji način da natjerate tigricu da se okupa. Stavite jednu od svojih ruku ispod slavine i potaknite svoju tigricu da dođe pod vodu drugom rukom. Sve dok držite svoju šaku mirnom, vaša tigrica će igrati i kupati bezbrižno.

Fontana

Možda i najbolji podsticaj za kupanje može biti fontana koja je inače namijenjena mačkama. No ona je savršena i za vašu tigricu. Zanimljiva je, šarena i odličan mamac za vašu tigricu. Tigrica će prvo provjeriti o čemu je riječ, a potom će probati vodu i naposlijetku uletjeti u nju da se kupa.

Kupanje je veoma bitan aspekt u životu vašeg papagaja tigrice. Ako tigrica papagaj voli vodu neće biti problem da prihvati da se kupa...
Tigrice vole povrće

Kupanje papagaja je veoma važno

Kupanje je veoma bitan aspekt u životu vašeg papagaja. Ako vaš papagaj voli vodu neće mu biti problem da prihvati bilo koju od ovih metoda. Međutim ako se boji vode morat ćete biti strpljiviji . Počinite s bočicom s raspršivačem, a potom mu možete davati i neke druge metode.

Koju god metodu isprobali, zapamtite da je dosljednost ključna. Potrebno je vrijeme da se razviju određene navike, stoga se držite jedne metode sve dok se vaš ljubimac na nju ne navikne.

papagaj

Tigrica papagaj je jedna od najpopularnijih kućnih ljubimaca širom svijeta! Sad ćemo da naučimo zajedno, više o brizi, igračkama, bolestima i pripitomljavanju ovih predivnih pernatih stvorenja.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button