Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Čuvanje tigrica

Produžite životni vijek svog Papagaja Tigrice, Koliko živi Tigrica?

Baš kao što čovjek može produžiti svoj životni vijek, tako nije nemoguće produžiti životni vijek vašeg papagaja.


Kućni ljubimci su najvjerniji čovjekovi prijatelji. Oni su s nama kroz sve naše nedaće. No kada je taj ljubimac papagaj tigrica velike su šanse da će s vama biti i desetljeće i po. Svaki kućni ljubimac ima različitu životnu dob, a mi vam donosimo savjete kako da produžite životni vijek vašeg kućnog ljubimca.

ŽIVOTNI VIJEK PAPAGAJA U DIVLJINI

Kada je u divljini, život papagaja tigrice uopće nije zaštićen kao u našim domovima. Mora se suočiti s raznim vrstama borbi poput traženja hrane i vode, zaštite od grabežljivaca, ali mora i sam naći lijek u slučaju da se razboli ili povrijedi. Zbog svih ovih poteškoća, životni vijek papagaja tigrice procjenjuje se na samo pet godina.

Baš kao što čovjek može produžiti svoj životni vijek, tako nije nemoguće produžiti životni vijek vašeg papagaja.
Veoma kratak životni vijek papagaja tigrica u divljini

ŽIVOTNI VIJEK PAPAGAJA U ZATOČENIŠTVU

Uz svu brigu i zaštitu svojih vlasnika papagaji tigrice će dosta duže živjeti nego na slobodi. Naime, zabilježeno je da mnoge tigrice mogu živjeti i do 15 godina, mada postoje podaci i o onima koji su živjeli oko 20 godina. No, prosječna životna dob papagaja tigrice je puno kraća i kreće se od 8 do 10 godina uz pravilnu njegu i pažnju vlasnika.

FAKTORI KOJI UTIČU NA PRODUŽENJE ŽIVOTNOG VIJEKA VAŠE TIGRICE

Budući da je razlika između životnog vijeka u zatočeništvu i životnog vijeka na slobodi zaista velika, na to utiču sljedeći faktori. Obratite pažnju na njih želite li imati dugovječnu tigricu.

Loza papagaja

Loza papagaja jedan je od najvažnijih faktora koji odlučuju koliko dugo ćeživjeti vaša tigrica. Na primjer, engleske tigrice, imaju upola manji životni vijek od australijskih papagaja.

Baš kao što čovjek može produžiti svoj životni vijek, tako nije nemoguće produžiti životni vijek vašeg papagaja.
Tigrice vole društvo

Vrsta Tigrice

Vrsta vaše tigric etakođer će imati veliki utjecaj na njegov životni vijek. Baš kao što bi kraći životni vijek naših pradjedova, i baka i djedova značio kraći životni vijek za naše roditelje i nas, geni papagaja također će utjecati na njihov životni vijek.

Zdravlje Tigrice

Zdravlje je također veoma bitno. Zbog toga hranite vašeg papagaja tigricu nutritivno bogatom i uravnoteženom hranom. Dajte mu prostor da raširi svoja krila i leti. Osim toga morate zadovoljiti sve njegove potrebe za društvom, posvećujući mu vrijeme i pažnju kako ne bi bio tužan i usamljen.

Okolina papagaja gdje boravi

Osiguravanje sigurnog i zaštićenog okruženja vašem papagaju također utiče na njegov životni vijek. Držite ga podalje od svih otvora za grijanje i klimu. Štitite da ga od kućnih grabežljivaca poput mačaka i ostali kućnih ljubimaca.

Baš kao što čovjek može produžiti svoj životni vijek, tako nije nemoguće produžiti životni vijek vašeg papagaja.
Hranite vašeg papagaja tigricu nutritivno bogatom i uravnoteženom hranom.

Kako produžiti životni vijek svog papagaja?

Baš kao što čovjek može produžiti svoj životni vijek, tako nije nemoguće produžiti životni vijek vašeg papagaja. Vodeći se ovim primjerom papagaji bi mogli živjeti duže u godinama koje dolaze. A to i nije tako teško, samo se trebate brinuti o njoj kako bi joj produžili život.

Zdrava hrana za Papagaje Tigrice

Osiguravanje zdrave prehrane svakom živom biću ključ je njegovog dobrog zdravlja i dugog života. Životni vijek papagaja tigrice možete produžiti ukoliko ga hranite hranom koja sadrži sve hranjive tvari koje su mu potrebne. Sjemenke, orašasti plodovi, peleti, svježe voće i povrće trebali bi biti dio njegove zdrave prehrane. Ali nemojte zaboraviti održavati ravnotežu.

Predoziranje sjemenkama i orašastim plodovima značilo bi nakupljanje masti u njegovom tijelu i učinilo bi ga pretilim.

Igračke su njihov izvor sreće

Za aktivnog i razigranog papagaja nalik tigricama, fizička i mentalna stimulacija je osnovna potreba. To će pomoći u održavanju dobrog fizičkog i psihičkog zdravlja vašeg papagaja, a najveća stimulacija za papagaje su njihove igračke. Ostavite ove ptičice s njima i vidjet ćete ih kako veselo cvrkuću i igraju se cijeli dan.

Za njihovu fizičku spremnost, u kavezu im postavite ljestve, užad ili igrališta za ptice. Igračke slagalice i igračke za traženje hrane sa skrivenim poslasticama u njima izvrsna su opcija za njihovu mentalnu vježbu.

Baš kao što čovjek može produžiti svoj životni vijek, tako nije nemoguće produžiti životni vijek vašeg papagaja.
Igračke su njihov izvor sreće

Osigurajte im siguran i udoban životni prostor

Osigurajte svom papagaju siguran životni prostor štiteći ga od svih mogućih opasnosti. Držite njegov kavez iznad razine tla kako ga niko ne bi mogao udariti. Nemojte ga držati ni u hodniku kako ga neko slučajno ne bi srušio.

Izbjegavajte ga držati u iznimno bučnoj prostoriji jer bi se vaša ptičica mogla uplašiti visokih tonova. Međutim, pazite da ga ne ostavljate samog u tišini jer bi se mogao osjećati samo i depresivno. Njemu je potrebna vaša pažnja.

Izvedite ga a sunce kako biste mu osigurali dovoljno vitaina D, tako ćete spriječiti pojavu artritisa kod papagaja tigrice. UV zrake su važne za papagaje.

Neka lete – Papagaji vole slobodu

Sve ptice su rođene da lete i vape tigrice nisu iznimka. MOrate ih pustiti da rašire svoja krila barem jednom dnevno.

Papagaji tigrice moraju da lete

Redovno posjećujte veterinara da bi povećali životni vijek papagaja

Kao i sva živa bića, godišnji liječnički pregled cijelog tijela nužan je i za papagaja kako bi otkrili bolest u prvoj fazi. Ovo je možda jedan od najvažnijih savjeta koji smo vam mogli dati u cilju produženja života papagaja tigrice.

Da li želite da vaš papagaj bude sretan i zdrav?

Geni igraju važnu ulogu u tome koliko će dugo živjeti svako živo biće, a to je svakako slučaj i s tigricama. Ako ste odlučni imati svog pernatog saputnika učinite sve što možete kako biste ga učiniti sretnim. Trebate ga puno voljeti i brinuti se za njega na način na koji on to čini za vas: bezuvjetno. I uvijek ćete ga imati uz sebe.

papagaj

Tigrica papagaj je jedna od najpopularnijih kućnih ljubimaca širom svijeta! Sad ćemo da naučimo zajedno, više o brizi, igračkama, bolestima i pripitomljavanju ovih predivnih pernatih stvorenja.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button