ZanimljivostiZanimljivosti o Tigricama

Tigrica Vas grize? Kako spriječiti ugrize papagaja?

Tigrice kao i sva stala bića uče određena ponašanja. I grickanje je jedna od njih. Ako je vašem papagaju dosadno, on će vas i grickati, s toga riješite ga dosade i prestat će vas gristi.
Tigrice su papagaji puni ljubavi, a osim toga nježni su i pametni. U poređenju s drugim vrstama papagaja veoma su jeftine i zbog toga se smatraju omiljenim kućnim ljubimcima širom svijeta. Lako se prilagođavaju bilo kojoj klimi, mogu naučiti i nekoliko fraza, a ako su dobro uvježbane mogu ponavljati i složene rečenice. Možete ih kupiti u raznim bojama i odlični su kućni ljubimci.
Uprkos svim ovim zabavnim karakteristikama, i dalje vas mogu povrijediti kada postanu agresivni i to ujedanjem. Iako ovo nije neuobičajena pojava ipak morate poduzeti određene korake kako biste zaustavili pojavu grickanja papagaja.

Zašto papagaji grizu

Kako bismo eliminirali reakciju grizenja kod papagaja tigrica, prvo moramo saznati razloge koji mogu izazvati ovakvo ponašanje. Iako ugriz nije nešto zbog čega bismo trebali biti uplašeni, ono može biti i posljedica kratkoročnih promjena raspoloženja.

Novo okruženje

Ako ste tek kupili papagaja trebate imati na umu da je on uplašen i sumnjičav jer se nalazi u potpuno drugačijem okruženju. On grize kada je zabrinut i uplašen. Kako biste privoljeli vašu tigricu na normalno ponašanje morate biti nježni. Nikada nemojte biti agresivni i ljuti na svoju tigricu jer one itekako pamte sva vaša raspoloženja. Ako vaša tigrica ne želi komunicirati s vama, to je sasvim u redu. Dajte ptici malo vremena da se smiri i nakon jednog ili dva dana pokušajte se ponovno igrati s njim. Inače, neće prestati gristi.

Ako je vašem papagaju dosadno, on će vas i grickati, s toga riješite ga dosade i prestat će vas gristi. Tigrice vole da grizu!

Dosadno im je

Kažu da su kućni ljubimci poput djece, pa im morate posvetiti odgovarajuću pažnju, ljubav i brigu; inače im se nećete svidjeti.
Zamislite samo da imate ljubimca papagaja i da je jadna ptica uvijek sama. Ne razgovarate sa svojim papagajem i ne igrate se s njim. Ptici će biti dosadno i iznervirat će se. Zbog toga morate izdvojiti malo vremena kako biste se poigrali sa svojom tigricom. I on će vas vremenom prestati gristi.

Umorni su

Kada pretjerate s igranjem ili pokušate postaviti novu rutinu svojoj tigrici možete napraviti problem. Papagaji se, kao i svi druga bića, umaraju i spavaju, i ne možete jednostavno doći kući, probuditi ih i početi se igrati s njima. Čak i ako želite promijeniti njihovu rutinu, učinite to polako. Dajte ptici malo vremena da se prilagodi, a zatim se igrajte s njom. Također možete nagraditi svoju tigricu što vas nije ugrizla.

Pronađite partnera za parenje svojoj tigrici

Tigrice trebaju partnera za parenje baš kao i svi ostala živa bića. Seksualna napetost može dovesti do toga da je tigrica nervozna i agresivna. Neki papagaji postanu toliko posesivni prema svojim vlasnicima da počnu gristi sve, vlasnika i ljude koji razgovaraju ili provode vrijeme s njihovim vlasnicima. Sve što vaša tigrica želi od vas u sezoni parenja je pažnja i dodatna briga. Dakle, idealno rješenje je da nađete svojoj tigrici partnera kako bi mogao da kontroliše svoju seksualnu energiju.

Frustrirani su

Ima dana kada ste zauzeti uredom ili nekim drugim poslom, te uslijed toga prestanete obraćati pažnju na pticu.Ako ih nastavite nenamjerno ignorirati i izbjegavati, ugristi će vas svaki put kad god se približite. Tigrice također imaju emocije i ne mogu ih izraziti kao ljudi. Svoje poruke prenose samo naučenim ponašanjem. Ako je to grizenje, onda će vas ugristi svaki put kako bi vam dali do znanja da su frustrirani. Frustrirani su i kada im dajete hranu koja nije dobra za njih. Stoga strogo vodite računa o njihovoj prehrani.

Igraju se

Ptice i životinje uče određena ponašanja, pa je i grizenje jedna od takvih pojava. I ono što je najbitnije neće vas stalo gristi. U početku kada to počnu raditi a vi to ignorirate s osmijehom, i počnete se igrati s njim može pomisliti da je to njegovo ponašanje prihvatljivo. Što uraditi: Nikako se nemojte derati na papagaja, umjesto toga trebate se prestati igrati kada vas papagaj ugrize. Pokušajte natjerati pticu da shvati da vas to njegovo ponašanje nervira.

Ako je vašem papagaju dosadno, on će vas i grickati, s toga riješite ga dosade i prestat će vas gristi. Tigrice vole da grizu!

Kako naučiti tigrice da vas prestanu gristi

Sada kada znamo šta dovodi do toga da vas vaš ljubimac ugrize, moramo vam dati i nekoliko načina da zaustavite svoju tigricu da vas grize.

Pokušajte se povezati

Papagaji mogu imati problema s anksioznošću, koja postaje još gora kada vlasnici kućnih ljubimaca to ne shvaćaju. A grickanje je vrlo često rezultat te tjeskobe. Stoga budite dobri prema svojim papagajima i dajte im vremena da se prilagode vašem domu. Nemojte ih tjerati da se s vama igraju kada to ne žele. TO će ih samo isfrustrirati. Vašim tigricama trebat će najmanje 4 do 5 sedmica da se prilagode, dajte im barem taj vremenski period. Pokušajte s njima uspostaviti prijateljsku vezu, prije nego ih na silu počnete hvatati po kavezu.

Ljubav i briga

Sigurno ste čuli da je ljubav rješenje za svaki problem. U slučaju s tigricama, to je zaista istina. Morate im dati dodatnu pažnju ako u svom kavezu vaša tigrica nema svog partnera. Ako živite s porodicom bilo bi poželjno da svi oni sudjeluju u brizi tigrica.

Kupite im igračke

Tigrice se vole igrati s igračkama. Pokušajte ih svakog mjeseca iznenaditi igračkom.Moći ćete vidjeti uzbuđenje i sreću na njihovim licima kad god dobiju igračku. Oni će tog dana biti hiperaktivni i bit će posebno ljubazni prema vama. Možete im dati i neke slatkiše kao poslasticu. Kada ih tako usrećite, oni će to jako cijeniti i na kraju će vas prestati gristi.

Udomite drugog papagaja

Ponekad, bez obzira na to koliko ste dobar vlasnik kućnog ljubimca, vaši se ljubimci mogu osjećati usamljenima. Kako biste ih oraspoložili predlažemo da joj kupite partnera. Ako imate ženku papagaja, možete udomiti mužjaka i obrnuto. To će povećati vašu odgovornost, ali će je i smanjiti. Tako vaš vas papagaj više neće gristi i nećete biti zabrinuti hoće li vašem ljubimcu biti dosadno kada odete na posao ili školu.

Prehrana i higijena

Kad dođemo s posla, želimo čistu sofu na kojoj se možemo opustiti, a potreban nam je i čist krevet za spavanje. Također nam je potrebna zdrava i ukusna hrana. Ako je naš ciklus spavanja poremećen i kada ne zadovoljavamo svoje prehrambene potrebe, onda postajemo nervozni. Osim toga i naši hormoni postaju neuravnoteženi zbog nepravilne prehrane. Dakle, isti je slučaj s vašim tigricama. Stoga pobrinite se da ih uravnoteženo hranite i da im osigurate uvijek čist kavez. Čistite ga jednom dnevno.

Posjetite veterinara

Ako vas vaš papagaj ne prestane gristi čak ni nakon što ste obavili sve gore navedene korake, morate otići veterinaru. Postoji mogućnost da im se nešto događa unutar tijela i da zato tako reagiraju.

Ako je vašem papagaju dosadno, on će vas i grickati, s toga riješite ga dosade i prestat će vas gristi. Tigrice vole da grizu!

Ovako ne smijete rješavati griženje papagaja

Zapamtite, udomljavanje kućnog ljubimca nikada nije lako. Bit će dana kada ćete toliko biti bliski s tigricom da ćete se stalno željeti igrati s njom, ali bit će i dana kada će vas nervirati. To je potpuno normalno. Stoga morate biti oprezni sa svojim reakcijama kada vas tigrica ugrize.

Ne grdite papagaja

Većina ljudi ima odbrambeni mehanizama vikanja kada nas nešto zaboli. Molimo vas da ne vičete na svoju tigricu kada vas ugrize. Tako nikada nećete moći da uspostavite vezu sa svojim papagajem. Životinje i ptice se brzo uplaše i razbjesne, stoga ih nikada nemojte maltretirati. Inače će vaš papagaj tigrica imati problema s povjerenjem. Dakle, ostanite staloženi čak i ako vas papagaj ugrize.

Nemojte ih kažnjavati

Kažnjavanje svog papagaja guranjem, hvatanjem na način koji ga može povrijedi ili mučenjem nekim predmetom je etički i moralno pogrešno na toliko razina. Kada bebe plaču kad im nešto treba naravno da ih nećemo povrijediti udaranjem, umjesto toga dajemo im više pažnje i brige. Tako trebate raditi i s tigricama. Tigrice grizu kada im nešto treba ili kada vam pokušavaju reći šta žele. Stoga budite dobri prema njima.

Nemojte ih zanemariti

Još jedan pogrešan pristup je ignoriranje vašeg papagaja do tačke u kojoj se on može razboljeti. Nemojte udomljavati kućnog ljubimca ako ga se plašiti imati, ili ako se nemate vremena igrati s njim. Ako ste istinski zauzeti, onda ih možete dati svojim bliskim rođacima ili prijateljima na neko vrijeme što će promijeniti okruženje vašeg papagaja i pružiti vam malo vremena da se fokusirate na svoj posao. A kada završite svoj posao, možete ih vratiti kući.

papagaj

Tigrica papagaj je jedna od najpopularnijih kućnih ljubimaca širom svijeta! Sad ćemo da naučimo zajedno, više o brizi, igračkama, bolestima i pripitomljavanju ovih predivnih pernatih stvorenja.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button