Bolesti TigricaTigrica Papagaj

Vaše tigrice imaju grinje? Saznajte kako nastaju i kako se liječe …

Najveći problem je i taj što su grinje nevidljive ljudskom oku. Kako ne biste bili krvi za bolest vaše tigrice…

Ukoliko vaše tigrice imaju grinje morate ih pravilno tretirati jer ćete samo na taj način spasiti život vaše tigrice. Veoma je važno znati simptome, a mi ćemo vam i slikovito prikazati kako one zapravo izgledaju, što će vam pomoći da saznate je li vaša tigrica zaražena ili ne.

Papagaji su osjetljivi na grinje i to mnogo više nego druge ptice. Izvori zaraze su brojni i ovise, naravno, o higijenskim uvjetima u kojima držite svoje papige. Međutim, to ne mora uvijek biti slučaj.
Papagaji mogu dobiti grinje od drugih zaraženih ptica, na primjer, ako imate pticu i kupite je kod nekog neprovjerenog uzgajivača, tada postoji mogućnost da je nova ptica zaražena grinjama i da ih može prenijeti vašoj ptici.

Također, prijenosnici mogu biti i ljudi, iako grinje ne mogu živjeti na njima.
Papagaji su dosta osjetljivi kada su zaraženi grinjama, i ne, ne radi se samo o svrbežu i ranama pri češanju već problemi mogu biti i puno veći.

Na primjer, mogu razviti određenu vrstu anemije. Anemija će se pojaviti jer su grinje paraziti i potrebna im je neka korist kada se pojave na tigrici. U ovom slučaju je to krv tigrica. Grinje sišu krv i tako mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod ptica poput anemije.

Također su prijenosnici mnogih bakterijskih infekcija i mogu uzrokovati određene deformacije kljuna kod ptica. Bakterijske infekcije su vrlo opasne, pogotovo ako se ne liječe na vrijeme i ako se brzo ne otkrije uzročnik. Naravno, liječenje podrazumijeva korištenje antibiotika, ali danas je problem otpornost na antimikrobne lijekove, pa je vrlo teško pronaći lijek koji bi izliječio pojedinu bolest.

Također, grinje se kriju i u namještaju i posteljini. Noću su budne i traže potencijalnu žrtvu na koju će se smjestiti, pa ako imate papagaje oni su im odlična meta.

Odlično rješenje za ovaj problem je naravno dubinsko čišćenje namještaja jer je to jedina metoda za uklanjanje svih grinja iz vašeg doma. Također održavanje higijene i stalno pranje ruku može spriječiti potencijalno prenošenje grinja na vašeg ljubimca.

Simptomi grinja kod tigrica – Kako mogu znati ima li moj papagaj grinje?

Grinje je doista vrlo lako uočiti na vašim pticama, međutim, početne faze nisu vidljive. Zato postoje određeni simptomi zahvaljujući kojima možemo znati ima li tigrica grinje. Najčešći simptomi su kašalj, hripanje, skorela koža, gubitak perja i nemir.

Kašalj i hripanje vrlo su česti simptomi, javljaju se kada se grinje nakupe u tijelu vaše ptice. Ptica, pokušavajući iščešljati i očistiti grinje sa sebe, udiše njihove zračne vrećice koje ulaze u njena pluća i uzrokuju ozbiljne respiratorne probleme. Tada znate da je infekcija postala ozbiljna. Poteškoće s disanjem, stalni kašalj i hripanje uzrokovani su grinjama i onemogućuju normalno funkcioniranje tigrica.
Osim toga tigrice ispuštaju i čudne zvukove, što je, nažalost, loš znak da su grinje dospjele duboko u disajni sistem, što ih jako boli i iscrpljuje. Zbog toga odmah trebate odvesti tigricu veterinaru kako bi im on propisao ispravan lijek.

Papagaji koji imaju grinje postaju vrlo rastreseni, nemirni i vrlo uzrujani, ponekad i pomalo agresivni. To se posebno događa noću, jer ne mofu fino spavati i odmoriti se. Ptice tada postaju umorne i neaktivne te ne mogu obavljati druge životne aktivnosti.

Najveći problem je i taj što su grinje nevidljive ljudskom oku.  Kako ne biste bili krvi za bolest vaše tigrice...

Zbog prejakog svrbeža papagaji neprestano čiste perje nastojeći otkloniti uzrok. Tigrice se često trljaju o kaveze, posude i sve što bi im pomoglo da se riješe grinja. To je jedno od uočljivijih ponašanja. Ovo naravno neće pomoći ukloniti grinje, koje su se poput parazita zalijepile za vašu pticu, pa im neće pomoći. U vrlo teškim slučajevima infekcije na papagajima će se pojaviti ogromne rane koje će ih jako boljeti.
Grinje koje uzrokuju promjene oko očiju, kljuna i općenito lica tigrice

U tim područjima grinje su se duboko zakopale i uzrokovale bijele mrlje koje su vrlo guste, a istovremeno vrlo, vrlo bolne. U vrlo teškim slučajevima grinje uzrokuju duboke promjene na koži.
Kako ulaze duboko u pernatu dlaku ptice, uzrokuju ljuštenje kože i iritaciju, i ogroman svrbež koji je gotovo nepodnošljiv.

Na ptici se mogu pojaviti debele mrlje, posebno ako ptica neprestano čupa perje kako bi uklonila parazita. U najgorem slučaju ptica trga svoje perje, jer jednostavno ne vidi drugi optimalan način da se obrani od grinja. Dakle, kada vidite da vašoj ptici počinje ispadati perje, to može biti jedan od znakova da je zaražena grinjama i da hitno treba vašu pomoć i pomoć veterinara.

Liječenje grinja – Kako se riješiti parazita na tigricama?

Ono što je presudno u procesu liječenja grinja je uočiti ih što je prije moguće i započeti liječenje. Ako grinje prerastu, bit će ih vrlo teško i gotovo nemoguće ukloniti, a da one ozbiljno ne ugroze vašeg papagaja. Nažalost, tigrice mogu uginuti od grinja ako se ne otkriju na vrijeme. Ovo su neki od tretmana koji mogu pomoći u liječenju vaše ptice.

Dijatomejska zemlja jedan je od izvrsnih načina za uklanjanje grinja s tijela vašeg papiga. Dijatomejska zemlja je nastala taloženjem određenih vrsta algi koje se nazivaju dijatomeje, a koje se inače koriste za filtriranje pića, hrane, hemikalija i slično. Stavite dijatomejsku zemlju na dno kaveza, gdje se nalazi vaša ptica, ona je potpuno bezopasna i za vaše ptice i za vas.

Sevin prah je također izvrsno sredstvo u borbi protiv grinja. Djeluje kao pesticid i može se nanijeti izravno na perje vaše ptice. Neki vlasnici izbjegavaju ovaj pesticid jer ga papagaji ne vole, no on se pokazao kao odlično i učinkovito sredstvo u borbi protiv grinja.

Može se koristiti i maslinovo ulje. Možete ga koristiti tako da njime namažete vidljive rane na tijelu svog papagaja. Maslinovo ulje će ugušiti grinje do smrti. Maslinovo ulje morate stavljati i nanositi samo na mjesta koja su vidljivo oštećena, a ne na cijelo tijelo.

Postoje i određeni insekticidi poput cvjetova krizantema koji sadrže određene tvari koje ubijaju grinje. Međutim, oni djeluju vrlo kratko, pa ih je potrebno češće primjenjivati. Postoji i insekticid permetrin koji se koristi protiv grinja. Oba sredstva paraliziraju grinje dok ne uginu.

Ivermektin je lijek koji se koristi u liječenju ovih parazita. Jednostavno ga stavite u vodu koju pije vaša tigrica i tako ćete liječiti svoju ptičicu vodom za piće.

Mogu li ptice uginuti od grinja?

Nažalost, ptice mogu uginuti ako ih na vrijeme ne počnete liječiti. Naime, grinje se mogu razmnožiti do te mjere da uzrokuju ozbiljne bolesti kod ptica poput anemije i bakterijskih infekcija, koje mogu biti smrtonosne ako se ne otkriju na vrijeme. Anemija je vrlo podmukla bolest, grinje sišu krv vašim pticama i tako smanjuju nivo krvi u tijelu, remete homeostazu organizma, a unose određene bakterije koje mogu stvoriti ozbiljne infekcije.

Ako kod svojih ptica primijetite prethodno navedene simptome, kao što su stalno čeprkanje, nedostatak perja, nemir te agresivnost, to mogu biti posljedice djelovanja ovih nametnika.

Ako kasno primijetite da je vaša ptica zaražena, svakako potražite pomoć veterinara koji će vam preporučiti najučinkovitiju i adekvatnu terapiju u borbi protiv ovih podmuklih organizama.
Djelujte na vrijeme da ishod ne bude smrtonosan!

Utiču li grinje na ljude?

Grinje ne mogu parazitirati na ljudima, ali čovjek može biti i jest jedan od glavnih prijenosnika ovih parazita. Jedna jedina grinja može izazvati ogromne posljedice za vaše ptice. Obično ih čovjek dobije s namještaja ili posteljine, te naravno od nakupljene prašine u vašem domu.
Zato je vrlo važno održavati higijenu svog doma, ali i higijenu prostora u kojem živi vaš papagaj kako ga potencijalno ne biste zarazili.

Najveći problem je i taj što su grinje nevidljive ljudskom oku i ne može se znati da ih posjeduje. Kako ne biste bili krvi za bolest vaše tigrice često dezinficirajte ruke kada ih dodirujete. Osim toga redovito provjeravajte svoje ptice, vodite računa o higijeni svog doma i ako posjedujete više ptica, ako na jednoj od njih primijetite grinje, izolirajte je od ostalih ptica kako se ostale ne bi zarazile.

papagaj

Tigrica papagaj je jedna od najpopularnijih kućnih ljubimaca širom svijeta! Sad ćemo da naučimo zajedno, više o brizi, igračkama, bolestima i pripitomljavanju ovih predivnih pernatih stvorenja.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button